Toen ik de wachtkamer uitliep bij de chirurg, had ik al een ingeplande afspraak met de plastische chirurg voor 2 dagen later in mijn handen gedrukt gekregen en weer 2 dagen daarna mag ik voor een MRI check up. Diezelfde avond is er een programma over siliconen en wat het met mensen, voornamelijk met vrouwen, heeft teweeggebracht in hun levens. En die boodschap is niet mis, is het toevallig dat ik dit nu mee mag maken? Ik poc en pod hun verhalen, het is niet van mij en ik gal dit niet eigen maken. Ik stuur het terug en worstel mij door de dagen heen, met heel veel vragen. Deze realiteit speelt mij parten, zoveel onzekerheden, zoveel chaos, ik merk dat ik veel aan het piekeren ben. Zinloos? Geen idee, het is wat het is. Veranderingen gaan vaak gepaard met ongemak, en dit is een intens ongemak. Ik stel mij vaak de vragen, mag ik meer gemak met mijn ongemak? Wat is hier goed aan deze situatie wat ik nu nog niet kan zien? Mag ik meer inzicht krijgen in de volgende keuzes? Welke energie, ruimte, bewustzijn en keuze kan ik zijn, om dit avontuur beter uit te laten pakken dat ik ooit voor mogelijk kan houden? Voorbij aan wat ik kan bedenken graag. Welke samenwerking en mogelijkheden kunnen ik en mijn lichaam zijn, voorbij aan alles wat ik en iedereen kan bedenken?

De 2 dagen vliegen en kruipen tegelijkertijd voorbij, heerlijk surreëel. En zo tekenend voor deze tijdsperiode in mijn en ons leven. Tijd voor het gesprek is aangekomen, het is een aardige man deze plastische chirurg. Nee het is geen dokter glimlach inclusief Hawaï blouse, maar voldoet geheel aan mijn wensen. Ook deze chirurg gaat mee in mijn “ik wil graag samenwerken” modus, om de grootste bijdrage te creëren in mijn lijf en leven. Deze dokter vertelde geduldig de mogelijkheden na een borstamputatie. Interessant want alleen een tumor verwijdering is vooralsnog steeds een optie, een niet geadviseerde weliswaar, maar toch. Hij liet de siliconen implantaat zien, die ik en mijn man mochten voelen. Een soort van, nou zo voelt je borst straks, wen er alvast maar aan. Het voelt zacht, dat is fijn, ik herken het aan wat ik vroeger had als speelgoed. Het heette slijmie, het was groen glibberig spul waar je mee kneedde en speelde, zinloos speelgoed eigenlijk hahaha, maar was heel fun en hip in die tijd. Afijn, terug naar deze realiteit. De dokter vertelde ons, dat siliconen erg veilig zijn, en dat programma’s als radar, onrust zaaien niet gebaseerd op wetenschappelijk bewezen feiten. Ja, ja, waar had ik dat nog meer gehoord? Ik poc en pod naar hartenlust, en dat zorgt ervoor dat ik alle informatie kan blijven ontvangen. Ook gaf deze man in ditzelfde gesprek toe, dat programma’s als Radar ervoor zorgen dat hij informatie nu krijgt van b.v. de leverancier die hij anders nooit had gekregen. Ik voel een dualiteit, ik blijf bij mijn gewaar zijn, en blijf bij mijn vraag, de energie van wat is hier nog meer mogelijk? Ik hoor hem verder praten, ik ben u verplicht te vertellen dat u bij het plaatsen van de siliconen implantaat 10% kans loopt op ALCL.  Pardon? Wat? ALCL? 10 %? Nou mevrouw Klinkhamer, dit is een vorm van kanker, die u kan krijgen van siliconen implantaten. ( (NOS) ALCL is een vorm van kanker van het immuunsysteem, ook wel lymfeklierkanker genoemd.) 10 % is niet veel en verwaarloosbaar. Pardon? Huh? Mijn hoofd draait overuren, 5 % winstkans met een half jaar zware chemo is het dringende advies voor levensreddende therapie, maar 10 % kans op een ander soort kanker is verwaarloosbaar? Nou, van dat soort informatie slaan de radertjes in mijn hoofd op hol. Het type siliconen die de arts gebruikt en adviseert, blijkt later bij eigen onderzoek op internet, maandenlang verboden te zijn geweest in Nederland. Ook het volume van het implantaat is minder dan de helft van mijn formaat borsten. Dat betekent ook nog een verkleining van de gezonde borst, nog meer operaties. Het kan gebeuren dat er littekenweefsel vormt, dan moet het implantaat eruit gehaald worden en kan je overnieuw beginnen. De risico’s op ontstekingen is vrij groot en als er een ontsteking is, ook dan moet de prothese worden verwijderd en ben je zo maanden verder voor je overnieuw kan gaan beginnen. Afijn, met een tsunami aan gegevens, adviezen en gedachten verlaten wij de spreekkamer. Ik stel mijzelf de vraag; wat is hier goed aan dat ik nog niet kan zien? Terwijl manlief en ik naar de parkeerplaats lopen in vol ongeloof over wat er is gezegd en geadviseerd. Zegt hij ineens; Lieverd, ik denk niet dat dit de oplossing is. Het advies van een implantaat met zoveel risico’s dat je weer ziek zou kunnen worden, is niet ok. Ik kijk hem aan en bedank hem. Wat een bijzondere man is hij, dat hij de angst voor een “verkeerde” keuze kan loslaten. We zijn weer op één lijn en dat is zo fijn. Iedere dag, ieder moment willen kiezen voor gewaar zijn, wat is de grootste bijdrage voor mij en mijn lichaam en voor ons. En het is mij direct duidelijk wat er nu goed aan dit gesprek is geweest. Twee dagen na dit gesprek is het MRI-onderzoek. Wat door het personeel en manlief, voor mij zo aangenaam mogelijk was gemaakt. Wat is het toch fijn als ik een samenwerking mag ervaren met de mensen om mij heen. Ik ben zo dankbaar hiervoor.

Ik had nooit kunnen bedenken wat dit avontuur allemaal naar boven zou kunnen brengen. Wat een ontwikkelingen ik allemaal door mag maken.

Het is een rollercoaster aan belevingen en waarnemingen, gedurende dit hele avontuur. Haal eruit wat werkt voor jou en laat de rest bij mij.

Liefs Lea

20 september 2019                                                                         

Informatie over Poc & Pod en Access Consciousness;

www.accesscounsiousness.com

Verwijzingen

Borstkanker, v. N. (2019, april 5). https://borstkanker.nl/nl/nieuws/vandaag-de-media-door-frankrijk-verboden-borstimplantaten-ook-nederland-voorlopig-buiten. Opgehaald van borstkanker.nl: https://borstkanker.nl/nl/nieuws/vandaag-de-media-door-frankrijk-verboden-borstimplantaten-ook-nederland-voorlopig-buiten

NOS, N. (2018, januari 04). https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2210524-grotere-kans-op-kankersoort-alcl-door-siliconen-borstimplantaten.html. Opgehaald van https://nos.nl.

nl_NLNederlands